Πουθ' έρχεσαι; Από τη Βαβυλώνα...


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασσυρίων Αιγάλεω, κ. Γιώργος Μπατσάρας, στο μνημείο για τη γενοκτονία του 1915, που έστησε ο Σύλλογος μπροστά στον Άγιο Σπυρίδωνα, στο Αιγάλεω. Στην ανάγλυφη όψη διακρίνεται η εικόνα φυγής οικογένειας. Οι Ασσύριοι κάτοικοι του Αιγάλεω έφτασαν εδώ φυγάδες το 1930 και σήμερα έχουν μόνο ελληνική υπηκοότητα. Ο κ. Μπατσάρας, με μάνα και πατέρα Ασσύριους (Vetsore το πατρογονικό του όνομα) μιλάει μόνο την ελληνική, ενώ κάποια μέλη της κοινότητας μιλούν και τα Αραμαϊκά, την πανάρχαιη μητρική τους γλώσσα, την οποία γνώριζε και ο Χριστός. Όπως μάς λέει ο κ. Μπατσάρας, τα εθνικά του αισθήματα είναι ακριβώς ίδια με αυτά των Ελληνοαμερικανών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Γνωρίσαμε τα μέλη του Συλλόγου Ασσυρίων στα γραφεία τους, στην οδό Σαμψούντος. Άνθρωποι ήρεμοι και στωικοί, αγαπούν την κουβέντα σαν γνήσιοι ανατολίτες. Οι σκέψεις τους επιστρέφουν συνεχώς στα πατρογονικά χώματα και σε ιστορίες από το παρελθόν, όπως τις άκουσαν από τους γονείς τους, αλλά και σε ατέλειωτες πολιτικές συζητήσεις για το παρόν της περιοχής τους, την Βαβυλώνα και τη φλεγόμενη επαρχία Χατάι.
  
Χειμώνας 1991. Τα πρώτα κύματα προσφύγων φτάνουν στην Ελλάδα από το Ιράκ, που βομβαρδίζεται άγρια από τα αμερικανικά αεροπλάνα. Δυο παλικαράκια βρίσκονται νεκρά στο Αιγάλεω, σε ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο, όπου είχαν καταφύγει ένα κρύο βράδυ. Ήταν προσφυγόπουλα ασσυριακής καταγωγής. Λίγοι έδωσαν σημασία, αφού τότε τέτοια περιστατικά περνούσαν "στα ψιλά". Κάποιοι όμως ταρακουνήθηκαν από το δράμα και κινητοποιήθηκαν για να προλάβουν άλλα τραγικά γεγονότα. Ήταν η Ασσυριακή κοινότητα του Αιγάλεω... Τα τελευταία χρόνια, που το προσφυγικό κύμα από το Λεβάντε και τη Μέση Ανατολή μοιάζει με αιμάτινο ποτάμι, αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για να συνδράμουν όσους έρχονται από τα μέρη της Βαβυλώνας, την πανάρχαια κοιτίδα τους..

- Ασσύριοι στο Αιγάλεω; 
- Τι είναι πάλι αυτό; 
- Πότε ήρθαν εδώ; 
- Για ποιο λόγο; 


Αβραάμ Ορέν
"Είμαστε το μεγαλύτερο μπέρδεμα στην παγκόσμια κοινότητα", μάς αυτοσυστήνεται ο ασσυριο-αιγαλιώτης γλύπτης Αβραάμ Ορέν, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ασσυρίων Αιγάλεω. Μιλάμε για ένα από τα πιο δραστήρια σωματεία της πόλης!  

Ο πιο προσεκτικός διαβάτης αναγνωρίζει τα ασσυριακά σημάδια στο Αιγάλεω. Την Στέγη του Συλλόγου τους, στον οδό Σαμψούντος, που έχει για πρόσοψη ομοίωμα της  πύλης Μπερκάλ, μία από τις δεκαοκτώ της Νινευή. Στο προαύλιο του Αγίου Σπυρίδωνα, έχουν κατασκευάσει μνημείο, που στις τέσσερις πλευρές του έχει σκαλισμένα ανάγλυφα στοιχεία της ταυτότητάς τους, με κυρίαρχη μια εικόνα προσφυγιάς. Σήμερα στο Αιγάλεω ζουν πάνω από 500 Ασσύριοι.

Πολεμιστές του Θεού

Παράθυρο ορθάνοιχτο στην ιστορία είναι η κοινότητά τους. Σού διηγούνται την πορεία τους στον χρόνο και ζαλίζεσαι! Γυρνάς στα βάθη των αιώνων στη Μεσοποταμία, ξέρετε... ανάμεσα Τίγρη και Ευφράτη -που μαθαίναμε και στο σχολείο. Πανάρχαια αυτοκρατορία η Ασσυρία, "άξονας του ουρανού" στη Σημιτική γλώσσα. Μόνο που ο ουρανός του ευλογημένου (και καταραμένου) τόπου συννέφιασε γι' αυτούς. Αμέτρητοι οι "πολεμιστές του θεού", που πέρασαν από τα μέρη τους. Και οι Ασσύριοι, όλοι τους ορθόδοξοι Χριστιανοί, γνώρισαν το λεπίδι της ιστορίας κι απ' τις δυο του κόψεις... 

Η σφαγή τους από τους εθνικιστές Νεότουρκους το 1915, την ίδια εποχή με Αρμένηδες και Πόντιους, ανάγκασε πάρα πολλούς να εκπατριστούν για πάντα. Είτε το πούμε γενοκτονία είτε εθνοκάθαρση, έβαλε στο μονοπάτι της προσφυγιάς όσους γλίτωσαν:
- 1922 Νοβοροσίσκ, Σοβιετική Ένωση
- 1925 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κάπου το έχω ξαναδεί αυτό!)
- 1926 Μοσχάτο
- 1930... Ούτικα, δηλαδή η ποντιακή συνοικία του Αιγάλεω, όπου οι Πόντιοι, έχοντας βιώσει την ίδια δραματική εμπειρία από τον ίδιο θύτη, τους υποδέχονται ζεστά.
Τώρα πια δεν έχουν μείνει στο Ιράκ ούτε 600.000 Ασσύριοι, από τα 3.000.000 που ζούσαν εκεί την εποχή του Σαντάμ.

Η καρδιά του Ανατολίτη

"Η Ελλάδα μας αγκάλιασε", μάς λέει
ο πρόεδρος, έμπορος στο επάγγελμα.
"Σήμερα πολλές προσωπικότητες Ασσυριακής καταγωγής στελεχώνουν την πολιτική, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ανάμεσα τους και ο πρώην αντιδήμαρχος Αιγάλεω, Ότο Δαυίδ", λέει ο Γ. Μπατσάρας. Κάποιοι την ερχόμενη άνοιξη σκοπεύουν να πάνε στη Μεσοποταμία, αψηφώντας τον κίνδυνο. Δεν έχουν συγγενείς εκεί, αλλά φίλους με τους οποίους συνομιλούν μέσα από το διαδίκτυο.

"Από τότε φωνάζαμε πως είμαστε πρόσφυγες και όχι μετανάστες, τώρα ίσως μάς καταλαβαίνουν", μάς λέει κάποιος από την παρέα. "Ο φυγάς δεν διαπραγματεύεται με κανέναν, παρά μόνο με τη βόμβα που έπεσε μέσα στο σπίτι του. Παίρνει την οικογένεια του για να σωθεί, όπου βρει", μονολογεί. 

Οι Ασσύριοι του Αιγάλεω έχουν ζυμωθεί με την προσφυγιά. Αντίκρισαν το πρώτο κύμα το 1970, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στον Λίβανο. Μέσα σ' αυτό και ο σημερινός ταμίας του συλλόγου, Γιάννης Κιουσάμπα. Δεύτερο κύμα στον πόλεμο Ιράκ - Ιράν (1985), όταν περιέθαλπαν Ασσύριους που πολεμούσαν στην ίδια μάχη, αλλά σε αντίπαλα στρατόπεδα: Σαντάμ απ' τη μια, Αγιατολάχ Χομεϊνί από την άλλη! Μετά Τζορτζ Μπους και νέα καραβάνια προσφύγων. Τώρα ISIS και άλλο μεγάλο ποτάμι από τη Συρία. 


Ο κ. Γιάννης Κιουσάμπα, κρατάει ένα βιβλίο
εκμάθησης της Αραμαϊκής, που έχει εκδοθεί
στην Αυστραλία.
Η ανοιχτή ψυχή τους τους φέρνει διαρκώς σε επαφή με τους κυνηγημένους από τη φτώχεια ή τον πόλεμο. Πολωνοί, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Ουκρανοί έχουν γνωρίσει τη φροντίδα τους, στον υλικό και ψυχολογικό τομέα. Η δική τους πείρα έδειξε ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι διαβατήριο για την ένταξη και τους παρότρυναν να μάθουν ελληνικά. "Με τη βοήθεια του Δήμου καταφέραμε να εντάξουμε όλα τα παιδιά τους στα σχολεία. Υπηρεσίες υγείας τους παρείχαν τα δημοτικά ιατρεία", συμπληρώνει ο πρόεδρος.


Πολιτική των κανονιοφόρων

"Εμείς θέλουμε το Ασσυριακό στοιχείο να μείνει στη Μεσοποταμία, εκεί όπου είναι η κοιτίδα του του. Μήπως μπορέσουμε κάποια στιγμή να σηκώσουμε πάλι τη σημαία μας στα χώματά μας, όπως μας υπόσχονται ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ", λέει κ. Μπατσάρας. 

- Ποιος σχεδίασε τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;
"Οι Γερμανοί", μάς λένε οι συνομιλητές μας. "Το εφάρμοσαν οι Τούρκοι, αλλά έπαιρναν υπεργολαβίες και οι  Κούρδοι. Αυτοί αντίθετα σήμερα μας καλούν να πάρουμε πίσω τα χωράφια των προπαππούδων μας!"

- Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά συνέχεια στη Μεσοποταμία;
"Πετρέλαιο καλής ποιότητας και εύκολο στην εξόρυξη. Το εκμεταλλεύτηκε ο ISIS, ενώ πρωτύτερα οι Αμερικάνοι. Πάντοτε σε κάθε πόλεμο υπάρχει μπροστά το γράμμα Ο (Οικονομικός). Θα τους ενδιέφερε αν ο τόπος μας ήταν έρημος;"

Κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση και η παράμετρος "Πούτιν". «Ίσως εκείνος αλλάξει το χάρτη της Μέσης Ανατολής. Είναι πολύπλοκη η κατάσταση σε Ιράκ - Συρία. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλέκονται σε αυτό. Αναγνώρισαν όμως πως ήταν λάθος που έδιωξαν τον Σαντάμ. Δεν ξέρω τι θα γίνει, η εικόνα πάντως δεν είναι ευχάριστη», λέει προβληματισμένος ο κ. Ορέν.

Το Αιγάλεω είναι μια προσφυγούπολη, νέα πατρίδα για ανθρώπους που έφυγαν κυνηγημένοι από Ιωνία, Πόντο, Μεσοποταμία. Πώς μπορούν όμως να ξεχαστούν οι χαμένες πατρίδες, οι εικόνες και τα αρώματα της Ανατολής; Έζησα μερικές ώρες με τους Ασσύριους του Αιγάλεω, που κατοικούν εδώ πάνω από 80 χρόνια, και άκουσα αμέτρητες ιστορίες για το παρελθόν κι άλλες τόσες πολιτικές αναλύσεις για το παρόν.

"Σαν νάχαν τέλος τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου", που λέει κι ο Παπαδιαμάντης...

Βασιλικό κυνήγι λιονταριού. Ομοίωμα μιας από τις πιο γνωστές ασσυριακές παραστάσεις, στο κτήριο των Ασσυρίων Αιγάλεω.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα φόρμας σχολίων

 
© 2013. All Rights Reserved. Σχεδιασμός σελίδας "Εκδόσεις ΦHΓΟΣ"
Top