Από το 1955 έχει "στοιχειώσει" 
η διάνοιξη της οδού Αρεοπόλεως!
Στον χάρτη φαίνεται το κενό μεταξύ των δύο σκελών της οδού Αρεοπόλεως, στο δυτικό Δάσος. Το χάσμα αυτό μπορεί να γεφυρωθεί, αλλά ο Δήμος έχει ξεχάσει από το 1955 (!) να κατασκευάσει το πολύτιμο κομμάτι δρόμου, περίπου εκατό μέτρων!

Η οδός Αρεοπόλεως στο Δάσος έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Είναι χωρισμένη στα δύο με ένα χάσμα περίπου 100 μ. ενδιάμεσα δύο σκέλη της, η ύπαρξη του οποίου δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο, καθώς αποτελεί δημοτική περιουσία, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος.

Εδώ είναι το σημείο όπου το αδιάνοικτο κομμάτι της Αρεοπόλεως συναντά τον δρόμο. Πέρα από το κυκλοφοριακό έμφραγμα, είναι φανερό και το πρόβλημα που δημιουργείται από τα βρόχινα νερά, για τα οποία δεν υπάρχει διευθέτηση. Πιο πίσω λιμνάζουν, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να γεμίζει ο τόπος κουνούπια. Είναι απίστευτο, αλλά ο Δήμος επί δεκαετίες αντιμετωπίζει το τμήμα αυτό σαν να μην είναι δικό του, ενώ είναι δημόσιος δρόμος!!! 

Ο οδηγός ή ο πεζός που μπαίνουν στην Αρεοπόλεως από τη Λ. Αθηνών αντί να συνεχίσουν ευθεία κατευθυνόμενοι προς το δυτικό Δάσος, αναγκάζονται να στρίψουν στην Καλαβρύτων, σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή με κακή ορατότητα, και μετά αριστερά στη Σύρου, ώστε να ξανασυναντήσουν την Αρεοπόλεως (ισχύει και η αντίστροφη διαδρομή). Είναι προφανής η καθυστέρηση, αλλά και οι κίνδυνοι σε όλες αυτές τις στροφές.

“Η ζωή παίζεται κορώνα γράμματα εδώ”, μας λέει μία κάτοικος της περιοχής. “Τα έχουμε πει πάλι και πάλι στον Δήμο, όμως δεν υπάρχει αντίδραση. Αυτοκίνητα τρακάρουν ή -συχνά- ή πέφτουν πάνω στις μάντρες μας, μα κανένας δεν κάνει τίποτα!”.

Ο δρόμος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, με την ένωση των δύο σκελών του εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι λόγοι που καθυστερεί επί 60 χρόνια δεν έχουν αναφερθεί ποτέ επίσημα, από καμία δημοτική αρχή, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει σε εκκρεμμότητα η αποζημίωση φερόμενου ως ιδιοκτήτη του ενδιάμεσου τμήματος, αν και το κομμάτι αυτό θεωρείται με βάσιμα στοιχεία δημοτική περιουσία!

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, πριν 3 μήνες έγινε δίκη για το επίμαχο κομμάτι, με αγωγή κατά του Δήμου από τη μεριά του φερόμενου ως ιδιοκτήτη. Ωστόσο στο δικαστήριο προσήλθε ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Κώστας Βορέας, ο οποίος παρουσίασε χάρτη κατανομής ιδιοκτησιών στο Δάσος, του 1931, από το αρχείο του κ. Θοδωρή Σπηλιώτη, ο οποίος έδειχνε το τμήμα της οδού Αρεοπόλεως ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η δίκη δεν έγινε ποτέ.   

Το θέμα έχει έρθει αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνήθως με τη μορφή ερώτησης γιατί δεν ενώνονται τα δύο κομμάτια της Αρεοπόλεως. Πάντως τον Μάιο του 2012, επί δημαρχίας Δ. Μαραβέλια, συνέβη ένα πολύ περίεργο περιστατικό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήλθε θέμα σχετικά με καταβολή αποζημίωσης με “συμβιβαστική επίλυση – εξώδικη” σε όμορο ιδιοκτήτη, δίχως δηλαδή την δικαστική αναγνώρισή του, ως δικαιούχου, όπως απαιτεί ο νόμος. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, αντέδρασε η αείμνηστη Ελένη Καμπόλη, που είπε πως εκεί υπάρχει δημοτική περιουσία! Ο Κώστας Ασπρογέρακας από τη θέση της αντιπολίτευσης έκανε ανάλογη παρέμβαση – ερώτηση και το θέμα αποσύρθηκε δίχως να συζητηθεί (!) και δίχως να ληφθεί απόφαση. Ποιος το έφερε άραγε το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο;Η διάνοιξη της Αρεοπόλεως δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα του Δάσους θα λυθεί και θα διευκολύνεται η έξοδος από προς τη Λεωφόρο Αθηνών. 

Αφού υπάρχει “πράξη αναλογισμού αποζημίωσης” από ετών για τον συγκεκριμένο δρόμο, γιατί οι δημοτικές αρχές δεν προχωρούν στην υλοποίησή της, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι και αν δικαιούνται αποζημιώσεων και για ποιες ιδιοκτησίες όμορες του ποιο πάνω δρόμου;

Ως πότε θα μένει το ζήτημα αυτό στο “συρτάρι”; 

Ο σημερινός δήμαρχος Μ. Σελέκος έχει δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Είναι στην πρόθεσή μας η διάνοιξη αυτής της οδού». Οι κάτοικοι της δυτικής πλευράς του Δάσους αναμένουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα φόρμας σχολίων

 
© 2013. All Rights Reserved. Σχεδιασμός σελίδας "Εκδόσεις ΦHΓΟΣ"
Top